- Unilever maakt volgens de Turkse mededingsautoriteit misbruik van zijn dominante positie op de markt en krijgt daar een boete van omgerekend 51 miljoen euro voor.
- Het sinds november vorig jaar volledig Britse concern geeft illegale kortingen aan doorverkopers en dwong hen een exclusiviteitsclausule te tekenen.
- Afgezet tegen de jaaromzet van 51 miljard euro en de jaarwinst van 6 miljard euro is de miljoenenboete een schijntje voor Unilever.
Unilever heeft in Turkije een boete gekregen van in totaal 480 miljoen Turkse lira, omgerekend zo’n 51 miljoen euro. Die straf werd opgelegd vanwege vermeende kartelpraktijken bij de verkoop van ijs.
Unilever heeft volgens de Turkse mededingingsautoriteit een dominante positie op de markt. Daarbij gaf het bedrijven illegale kortingen aan doorverkopers en dwong het ze een exclusiviteitsclausule te tekenen. Ook dat mag niet.
Unilever heeft zestig dagen om zijn contracten met de doorverkopers zoals winkels aan te passen, zodat ze wel aan de wet voldoen. De Brits-Nederlandse maker zegt het zeer belangrijk te vinden om aan alle lokale regels te voldoen en meent dat dit in Turkije ook zo is. De beslissing van de waakhond noemt het bedrijf dan ook teleurstellend. Unilever zegt alle mogelijke rechtsmiddelen in te zetten om de boete van tafel te krijgen.
Voor een multinational als Unilever doet 51 miljoen euro financieel niet echt pijn. Het sinds november vorig jaar juridisch volledig Britse concern boekte in coronajaar 2020 een omzet van 51 miljard euro en een winst van 6 miljard euro. De boete is dus minder dan 1 procent van de jaarwinst.
Omdat de Turkse lira deze maandag met 10 procent in waarde is gedaald nadat opnieuw een baas van de centrale bank is opgestapt valt de boete in euro’s ook lager dan eerder het geval zou zijn geweest.